Ana içeriğe atla

Dekanın Mesajı

Dekanın Mesajı

Üniversitelerde fen ve sosyal bilimler temel eğitim-öğretim alanlarıdır. Bu iki bilim alanının kesişiminde Mimarlık Fakülteleri yer almaktadır. Bu açıdan Mimarlık Fakültesinde bölümlerin kurgusu esnek ve kapsayıcı bir yapıya sahiptir ve toplumsal yaşama yön veren olgular -kültürel, tarihi, doğal, siyasal, ekonomik ve çevresel- mimarlık fakültelerinin çalışma alanlarını, konularını belirlemektedir. Mimarlık fakülteleri bu konulardaki çalışmalarını “sürdürülebilir ve kapsayıcı olma” ilkeleriyle gerçekleştirebilirler.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi sözü edilen ilke ve kavramlar ışığında, üniversitemizin 113 yıllık güçlü eğitim alt yapısı üzerinde yükselerek 85 yıldır gelişen ve değişen, gereksinimleri karşılayacak yenilikçi eğitim yaklaşım ve uygulamaları ile ulusal ve uluslararası ölçekte tanınan bir eğitim kurumudur. 

Üniversitenin değerleri ve stratejik hedefleri fakültemiz çalışmalarının temelidir. 2021-2025 stratejik planı yeni nesil proaktif bir üniversite olmak için “araştırma, bilgi, dijital çağ” üzerine odaklanmaktadır. Temel değerlerimiz; “özgür, açık ve sorgulayıcı araştırma kültürü, mill değerlere ve hedeflere katkı, işbirlikli, paylaşımcı, bütünlükçü bir üniversite ruhu, değişime ve yeniliğe açıklık, sürekli öğrenmeye odaklılık, stratejik düşünme ve davranma, insana, topluma ve çevreye farkındalık, sosyal sorumluluk ve etik değerlere bağlılık, ehliyet ve liyakat”. 

Fakültemizde lisans programları Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümleri ile yürütülmektedir. Mimarlık bölümünün kurucusu Ordinaryüs Prof. Emin Onat hocamızdır ve 1944-45 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Mimarlık bölümünde İngilizce ve Türkçe (%30 İngilizce) olmak üzere iki ayrı dilde, lisans eğitimi yapılmaktadır. Üç bölümde de Bologna eğitim şartlarına uyulmakta ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi bağlamında öğrenim çıktıları belirlenmektedir.

Lisans programlarındaki eğitim-öğretim geleneğimiz lisansüstü programlarımız ile etkin ve güçlü bir şekilde devam etmektedir. Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık anabilim dalına bağlı sekiz yüksek lisans, yedi doktora; Şehir ve Bölge Planlama anabilim dalına bağlı beş yüksek lisans, bir doktora, programıyla eğitim ve araştırma olanakları sunmaktadır. Öğrenci kulüp çalışmaları (Tasarım kulübü ve Kent araştırmaları kulübü)ve fakültemizin uygulama ve araştırma merkezleriyle (Turizm alanları yönetimi, Tarihi Mirası Koruma, Uluslararası Kentsel çalışmalar, Yerleşme ve Mimarlık bilimleri, İstanbul tarihi yarımada, Konut ve Yapı) lisans programlarındaki disiplinlerarasılık ve katılımcılık bir üst ölçeğe taşınır.

Bölümlerimizde uluslararası ve ulusal değişim programlarına katılım teşvik edilir, her yıl öğrenci hareketindeki sayılarımızla üniversitemiz içinde güçlü bir konumdayız. Fakültemizde Mimarlık Bölümü lisansta ulusal (MİAK) ve uluslararası (NAAB) akreditasyona, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü lisans ve lisansüstünde uluslararası (AESOP) akreditasyona sahiptir. 

Fakültemiz mezunları analitik düşünme yapısı ve uygulama becerisi veren bir öğrenme ortamının tam katılımcısı ve küresel değişim ve dönüşümlerin gereklilikleri kadar yerel sorunların bilincinde ve aynı zamanda çözüm sürecinin bir paydaşı olarak topluma hizmet vermektedirler. 

Bu ailenin üyesi olan her Yıldızlı, gururumuzdur.

 

Prof. Dr. Sırma TURGUT